fbpx

Ce poți vizita în împrejurimi? Templul Dorințelor

Templul de la Șinca Veche

Mergem pe urmele străbunilor, la Templul Sinca Veche….

De la Moieciu de Jos, spre Șercaia, pe drumul ce ocolește Brașovul și merge spre Sibiu, se ajunge la Șinca Veche. Sunt aproximativ 40 de km până la unul din cele mai frumoase și misterioase locuri din România, una din cele mai interesante mănăstiri din zona Brașovului, Grota de la Șinca Veche sau ”Templul Ursitelor”.

Drumul este străbătut de peisaje superbe, pe alocuri pustii, cu pajiști înmiresmate și scăldate în soare. Biserica rupestră Șinca Veche nu se află în sat, ci la câteva sute de metri de la ieșirea din sat, pe partea stângă a drumului. Din parcarea amenajata în zona grotei, un indicator îndrumă vizitatorii spre două direcții: Grota Șinca Veche și Mănăstire. Pentru a vizita Templul Șinca Veche, se merge spre grota. Forma locului și stâncile care îl străjuiesc au determinat experții să afirme că peștera a fost un templu dacic, cu o vechime de peste 2000 de ani. Nu există documente în acest sens, însă toate formațiunile stâncoase, altarele și indiciile similare celor de la Sarmisegetusa Regia au condus spre această teorie.

Se susține că lăcașul a fost folosit ca loc de refugiu și rugăciune de către călugării ardeleni hăituiți de Maria Tereza în anii 1700, pentru a trece la catolicism.

Este unul din cele mai căutate locașuri de cult din zona (este un locaș de cult ortodox), unii vin pentru că simt o energie plăcută care îi liniștește, alții vin din curiozitate pentru că au auzit că se întâmplă fenomene paranormale, alții vin pentru că li s-au împlinit dorințele sau să se roage pentru împlinirea dorințelor, întrucât se spune că locul ar avea puteri magice, că este binecuvântat de Dumnezeu.

Nu doar legendele şi tradiţiile locului, ci și oameni care au venit aici să se roage, susțin că au trăit vise premonitorii şi viziuni. Localnicii spun că în acest loc visele se îndeplinesc, dacă ai inima curată şi plină de dorinţă şi dacă stai aşezat în turnul de unde se vede cerul.

Nu trebuie să vezi fenomene, e suficient să intri în grotă, pentru a simți energia aparte a locului. În grotă este desenat în stâncă chipul lui Iisus Hristos. Câțiva centimetri la dreapta, în mijlocul unei încăperi cu aspectul unui altar, sunt sculptate Steaua lui David şi semnul Yin si Yang. În jurul grotei a fost amenajată o grădină, în care se găsesc câteva sculpturi de lemn, o cruce și un izvor (Izvorul Buna Vestire). Apa acestui izvor este considerată a avea puteri vindecătoare.

Merită din plin să zăbovești mai mult în acest loc, să îți planifici mai mult timp pentru a te bucura și de o plimbare prin parcul dimprejur au de un urcuș pe Dealul Pleșu. Dealul Pleșu, de altfel este locul unde de trei ori pe an tinerii dau drumul la o roată în flăcări, pentru a afla când se vor căsători. Desigur, e o plăcere și drumul care duce prin pădure, spre Mănăstirea Sf.Nectarie, construită pe deal, în urmă cu câțiva ani.

 

Templul Dorințelor de la Șinca Veche completează bogăția spirituală a poporului român și este unul din locurile care nu poate lipsi din orice listă de călătorie în zonă. Şinca Veche este şi locul de unde se trage familia marelui istoric şi filolog Gheorghe Şincai, reprezentant al Şcolii Ardelene.

functional image

AM LANSAT OFERTA

WINTER CHIC

PROMOȚIA

CHIC DE VARĂ

OFERTĂ VALABILĂ 31/08/23