Distanța de la Vila Chic la Castelul Bran este una foarte scurtă, de apx.3 km. Pentru cei cărora le place să facă mișcare, drumul este ușor de parcurs pe jos.
Castelul Bran este cel mai vizitat castel din România. Spaniolii au clasat Castelul Bran pe locul al treilea, dupa castelele din Bavaria si Valea Loirei. Povestea sa, ce îmbină deopotrivă mitul cu elemente reale, atrage anual mii de vizitatori. Este situat în inima Carpaților, în Culoarul Rucăr-Bran, între Munții Bucegi și Piatra Craiului. Numele-i provine din limba slavă, unde ”brana” înseamnă poartă .
La început, a fost construit pe o stâncă, spre a folosi drept cetate de trecătoare, în strategic și militar, dar pe parcursul vremurilor a avut numeroase transformări.
Legendele săseşti susţin că ordinul cavalerilor teutoni este cel care ar fi construit cetatea Branului la începutul secolului al XIII-lea, în scurta perioada când au stăpânit Ţara Bârsei (1211 – 1225).
Un document emis de regele Ludovic I (cel Mare) al Ungariei în 1377, în Zvolen, confirmă saşilor din Scaunul Braşovului dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala şi cu meşterii lor, o nouă cetate de piatră la Bran. Acest document este prima menţiune documentară a cetăţii Bran.
Cetatea controla cea mai importantă intrare în Transilvania, „Drumul Branului“ sau „Drumul Regal“. În Evul Mediu, garnizoana cetăţii asigura protecţia vămii regale, mutată odată cu ridicarea fortificaţiei de la Rucăr la Bran. Dintre vămile Transilvaniei, vama Branului aducea regelui cele mai mari încasări.
De-a lungul timpului, Castelul Bran a fost în proprietatea lui Mircea cel Bătrân, Sigismund de Luxemburg, Iancu de Hunedoara, Regina Maria și chiar în proprietatea Brașovului. În anul 1920 a fost donat Reginei Maria, de către Consiliul Orășenesc al Brașovului, ca semn al adâncii recunoștințe față de contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918. Aceasta este perioada în care castelul are parte de cele mai multe renovări, transformări și amenajări.
În timpul lucrărilor de amenajare la salonul de muzică, a fost descoperită o scară interioară secretă, săpată în stâncă, care făcea legătura între podul castelului şi primul etaj. După reamenajare, cu ajutorul acestei scări, regina ajungea din apartamentul său (etajul I) direct în salonul de muzică.
În 1937, fântâna castelului a fost secată şi în puţ a fost instalat un ascensor, care coboară 57 m, până la baza dealului. Accesul la platforma de jos se face printr-un tunel, cu intrare dinspre parcul regal.
Dorința testamentară a Reginei Maria a fost ca reşedinţa regală de la Bran să fie moştenită de fiica favorită, Principesa Ileana, arhiducesă de Habsburg. În prezent, Castelul Bran este proprietatea urmaşului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg.
Între mit și realitate
Motivul pentru care turiştii străini aleg să viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat în jurul acestuia. Cea mai reprezentativă legendă a Transilvaniei, cea a lui Dracula sau a lui Vlad Ţepeş, este legată incontestabil de Castelul Bran.
Mitul are la bază romanul de ficţiune „Dracula”, apărut în Marea Britanie, în 1897, avându-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker. Personajele din romanul „Dracula” sunt imaginare, dar faptele Contelui Dracula şi sfârşitul acestuia au la bază credinţele populare legate de existenţa unor forţe ale răului, precum vampirii sau strigoii.
Domnitorul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, a fost asociat cu Dracula, deşi datele istorice nu confirmă prezenţa îndelungată a acestuia la Castelul Bran. La sfârşitul secolului al XV-lea, fortificaţia a trecut sub conducerea voievodatului Transilvaniei în timpul domniei lui Iancu de Hunedoara iar legătura lui Vlad Ţepeş cu Branul a fost consemnată în această perioadă. Iancu de Hunedoara l-a însărcinat după pierderea tronului pe domnul Ţării Româneşti cu apărarea trecătorii spre Transilvania, trecătoare străjuită de cetate.
Te îndemnăm să descoperi chiar tu povestea legendarului Castel Bran, să devii personaj în povestea frumoasă a României turistice.
Detalii și program: http://www.castelulbran.ro/